Sepultura

Historie Sepultury podle tety Wiki

28. března 2010 v 13:10 | Malé Ošklivé Dievča
Základ kapely byl položen již v roce 1980, kdy spolu začali hrát bratři Max Cavalera (zpěv, kytara) a Igor Cavalera (bicí). Samotná kapela vznikla v roce 1984, kdy se k bratřím Cavalerům připojili kytarista Jairo Guedez a basskytarista Paulo Jr.

V roce 1985 vydala své první EP nazvané Bestial Devastations. Následující rok vyšlo první album kapely nazvané Morbid Visions. Po vydání Morbid Visions kapelu opustil Jairo Guedez a na jeho místo nastoupil Andreas Kisser. V roce 1987 vyšlo druhé album Sepultury pojmenované Schizophrenia, které bylo zlomem v historii skupiny. Všechna dosavadní alba vyšla u značky Cogumelo Records. Právě album Schizophrenia zapříčinilo to, že kapela podepsala smlouvu s Roadrunner Records. Pod hlavičkou Roadrunner records vyšlo v roce 1989 album Beneath The Remains, které bylo následováno dlouhým evropským turné. V roce 1991 se z dílny Sepultury vynořilo album Arise, které vyšlo 4. dubna. Díky tomuto počinu se kapela stala jednou z nejvíce velebených skupin 90. let. Následující album pojmenované Chaos A.D. vyšlo v roce 1993 a bylo velkým hitem mezi fanoušky metalové hudby, navíc se na něm poprvé začal objevovat zvuk punku. Tento trend pokračoval i na následujícím albu Roots (vydáno 1996).

Od té doby ale začaly kapelu postihovat skoro jen samé starosti a problémy. První nepříjemná událost se stala v roce 1996, kdy před vystoupením na festivalu v Donningtonu Monsters of Rock kytarista a zpěvák skupiny Max Cavalera společně se svojí ženou a manažerkou Sepultury Glorií odjeli do Ameriky, kvůli smrti jejich syna při autonehodě. Kapela tedy vystoupila jako trio. Rok 1996 se černě nezapsal jen do života Cavalerů, ale i do historie Sepultury.

Ke konci roku 1996 kapelu opustil právě Max Cavalera a založil vlastní kapelu Soulfly. Díru po Cavalerovi zacelil Američan Derrick Green. Společně s Greenem kapela v roce 1998 vydala album Against. Against bylo méně úspěšné, než dva jeho předchůdci. V tomto duchu se neslo i následující album Nation. Na těchto dvou albech se Sepultura začala vzdalovat thrash metalu. V roce 2002 vyšlo živé album Under A Pale Grey Sky, což je záznam posledního koncertu Maxe Cavalery se Sepulturou. Kapela toto album neuznává jako oficiálně vydané. V témž roce vyšlo i EP Revolusongs. V roce 2003 skupina vydala album Roorback, které přineslo spoustu pozitivů.

Tímto albem se seskupení rozžehnalo s Roadrunner records a přešlo pod SPV Records. Pod hlavičkou SPV Records již vyšlo živé album Live in Sao Paulo. V dubnu roku 2006 vyšlo album Dante XXI a skupina vystoupila v Praze

Sepultura

3. ledna 2010 v 20:00 | Malé Ošklivé Dievča
dunkelheit.blog.cz

- brazilská metalová kapela hrající kombinaci thrash s death metalem. Jejich současná hudba se spíš ale blíží ke groove metalu. Sepultura v portugalštině znamená hrobka.

ŽÁNR: thrash/death metal
ZEMĚ: Brazílie
VZNIK: 1984



Současní členové:
* Derrick Green - zpěv, kytara
* Andreas Kisser - kytara
* Paulo Jr. - baskytara
* Jean Dolabella - bicí

Bývalý členové:
* Jairo Guedez (1984-1986) - kytara
* Max Cavalera (1984-1996) - kytara, zpěv
* Igor Cavalera (1984-2006) - bicí

Diskografie:
* A-Lex (2008)
* Dante XXI (2006)
* Roorback (2003)
* Revolusongs (EP) (2002)
* Nation (2001)
* Against (1998)
* The Roots of Sepultura (EP) (1997)
* Blood Rooted (1997)
* Roots (1996)
* Chaos A.D. (1993)
* Arise (1991)
* Beneath the Remains (1989)
* Schizophrenia (1987)
* Morbid Visions (1986)
* Bestial Devastations (EP) (1985)

 
 

Reklama